Direct naar content

Re-Fit

Jongeren met aanhoudende lichamelijke klachten verzuimen vaak op school. Ze lopen in korte tijd grote achterstanden op, waardoor het naast de toch al bestaande lichamelijke klachten ook mentaal vaak een zware klus wordt om alles te overzien en (in) te halen.

U wilt deze leerlingen ondersteunen, maar dit vraagt specifieke kennis en aandacht. Ons Re-Fit team ondersteunt u met een effectief programma.

Re-Fit, aanpak geoorloofd schoolverzuim

Ons Re-Fit programma is ontwikkeld door specialisten op het gebied van verzuim door lichamelijke klachten. Met Re-Fit begeleiden onze ambulant begeleiders scholen en leerlingen op een effectieve en aansprekende manier om geoorloofd schoolverzuim te beperken. De school gaat pro-actief aan slag. De leerling voelt zich begrepen en raakt gemotiveerd.

Re-Fit drukt met haar training op de ‘reset-knop’. Jongeren werken aan een dagritme, waarbij rust en activiteit elkaar afwisselen. Vanuit een basisniveau wordt stap voor stap gebouwd aan een ‘normaal’ activiteitenniveau. Jongeren krijgen weer regie over hun leven en gaan weer (meer) naar school.

“Je mag weer naar school”

Afwezig op school door stress of lichamelijke klachten

“Besef dat als een arts zegt: ‘Je mag weer naar school’, de belangrijkste vraag voor de leerling vaak is: ‘Maar hoe dan?’ Als je maanden van school bent geweest, als je veel achterstand hebt opgelopen, als je het spannend vindt om die klas weer binnen te lopen: hoe ga je dan weer naar school?! Als wij ons dat niet realiseren en het allemaal maar vanzelfsprekend vinden, dan is de kans groot dat zo’n jongere zich niet erkend voelt en opnieuw uitvalt. Bewustzijn hierover en persoonlijke begeleiding bij het terug instappen zijn heel erg nodig.”

Linda Goldsteen, Specialist Regionaal Expertiseteam, Trainer Re-fit, auteur Communicatietoolkid

Specialisten van het Regionaal Expertiseteam schreven het boek  Communicatietoolkid, in gesprek met jongeren over hun (mentale) gezondheid‘. Ze werkten mee aan het boek en site Zie mij nu‘ en zijn experts op het gebied van verzuimaanpak en -preventie.

SOLK of ALK

SOLK staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Het gaat hier om lichamelijke klachten zoals chronische pijn of vermoeid zijn, die onvoldoende verklaard kunnen worden vanuit een diagnose. Deze jongeren hebben veel last van Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK), maar toch een arts of specialist na onderzoek geen duidelijke oorzaak. Deze lichamelijke beperkingen zijn een veel voorkomende oorzaak van schoolverzuim.

Schoolverzuim

Bij jongeren kunnen lichamelijke klachten grote gevolgen hebben voor hun emotionele, lichamelijke en sociale ontwikkeling. Bovendien is er risico op schoolverzuim waardoor er grote achterstanden in het schoolwerk ontstaan. Vaak duurt het lang voordat het verzuim als probleem wordt gesignaleerd, omdat leerlingen worden ziekgemeld en het verzuim dus geoorloofd is. De achterstanden zijn dan al groot en de leerling voelt zich onbegrepen. Er ontstaat een vicieuze cirkel. Voor een goede aanpak van verzuim, zijn goede signalering en vroegtijdige erkenning van het probleem een belangrijke voorwaarde.

Geffrey (20) vertelt zijn persoonlijke verhaal.

Hij geeft daarmee een kijkje in zijn leven. Hoe het voor hem destijds met lichamelijke klachten begon… en hoe hij daarmee omging. Eerst was hij vooral veel alleen en heeft hij dapper zelf geprobeerd te dealen met alles wat op zijn pad kwam. Dit bleek zwaar en hij merkte dat er meer nodig was.

Door de samenwerking op school met Re-Fit heeft hij tijdens de groepsbijeenkomsten en individuele begeleidingsmomenten mooie stappen vooruit kunnen maken.

Hij is inmiddels afgestudeerd aan het MBO en zit in het tweede jaar van zijn HBO studie. Het gaat goed met hem.

Intakeformulier

‘Ik maak mij heel veel zorgen om mijn 15-jarige dochter. Ze is chronisch vermoeid. Ze gaat nauwelijks nog naar school en ligt hele dagen in haar bed. De school heeft haar rooster aangepast, maar ook dat houdt ze niet vol.’

Saskia, moeder van Fleur

Ons Re-Fit aanbod

Training voor jongeren

De training Re-Fit biedt individuele begeleiding en/of groepstraining. Je meldt je samen met ouders en school aan via het aanmeldformulier. Door ondertekening van het formulier door alle partijen, kunnen we een (vrijblijvend) intakegesprek inplannen. Tijdens een intakegesprek kunnen we samen bekijken of Re-Fit iets voor jou kan betekenen. Na het intakegesprek volgt een advies voor het vervolgtraject.

Een Re-Fit traject doorloop je in 16 weken, waarbij er om de week een groepsbijeenkomst is. Soms kiezen we ervoor om (eerst) individuele begeleiding op te starten of adviseren wij een ander traject. Jongeren geven aan deze groepsbijeenkomsten echt als meerwaarde te ervaren, omdat ze zelden vrienden hebben met soortgelijke klachten of problemen. Bij Re-Fit ervaren ze dat ze er gemakkelijker over kunnen praten met elkaar en daarnaast kunnen zij ook horen hoe anderen hiermee omgaan.

Tijdens de training krijg je inzicht in wat je feitelijk doet en en wat je eigenlijk aankan. We streven ernaar dit weer in balans te brengen. Je leert de vicieuze cirkel van klachten te doorbreken en weer richting te geven aan je leven. Daarnaast krijg je inzicht in de factoren die de klachten in stand houden en leer je daarvoor oplossingen te vinden. Het doel van de training is het schoolverzuim terugbrengen, zodat je het reguliere schoolprogramma kunt volgen en weer volop meedoet!

Scholing

Scholen met een hulpvraag kunnen een ondersteuningsarrangement aanvragen. Onze ambulant begeleider stemt graag met u af welke inzet passend is.

Ons aanbod is heel divers. Te denken valt o.a. aan:

 • Een informatiebijeenkomst voor docenten over de aanpak van verzuim
 • Consultatie
 • Ondersteuning leerling met medisch lichamelijke problematiek en opbouw schoolgang
 • Workshop Schoolverzuim in het Voortgezet Onderwijs
 • Ondersteuning van Mentale Gezondheid. Om meer idee te krijgen over de mogelijke Workshops, lees je hieronder en in de gele link daarover meer.
 • Workshop Positieve Gezondheid
 • Workshop Basishouding en communicatie
 • Workshop Lijf en mentaal welbevinden
 • Workshop Dagelijks functioneren en meedoen
 • Workshop Kwaliteit van leven en zingeving
 • Workshop Communicatietoolkid
Scholingsaanbod mentale gezondheid Post Covid

Train de Trainer

Ben jij zorg- of onderwijs professional, begeleid je jongeren in het voortgezet onderwijs of MBO en zou je meer handvatten willen hebben voor het begeleiden van jongeren die last hebben van klachten? Dan is deze training voor jou interessant.

Na het volgen van de trainerscursus heb jij kennis en expertise over jongeren met SOLK (of ALK) in het onderwijs en kan jij zelfstandig in je eigen doelgroep Re-Fit trainingen verzorgen.

Naast deze twee dagen is er een coachingstraject met intervisiemomenten, ter ondersteuning van het opzetten en implementeren van een Re-Fit training.

Aanmelden voor onze train de Trainer cursus kan via de aanmeldbutton rechtsboven deze pagina. Voor vragen of meer informatie kunt u ook mailen met re-fit@detwijn.nl.

Boek Communicatietoolkid

Hoe ga je nou het gesprek met jongeren hierover aan? Wat zijn de achtergronden? Het boek Communicatietoolkid is dan echt een aanrader! Het is geschreven door Re-Fit trainers Ester van den Hul en Linda Goldsteen.

‘Communicatietoolkid’ helpt (aankomende) professionals met jongeren in gesprek te gaan over hun (mentale) gezondheid. Niet alleen volgens een theoretisch kader, maar vooral met een aantal praktische tools die jongeren prikkelen en activeren om zelf aan de slag te gaan.

De tools en theorie uit ‘Communicatietoolkid’ kunt u ook als workshop aanvragen. Vraag naar mogelijkheden via re-fit@detwijn.nl.

Meer info over 'Communicatietoolkid'

Meest gestelde vragen

Het intakegesprek is vrijblijvend. Dat betekent dat we het prettig vinden om met jou (en je ouders) in gesprek te gaan over wat er nu speelt. Met elkaar verkennen we tijdens dit gesprek of het Re-Fit programma iets voor jou kan zijn. Een week na ons gesprek nemen we contact met jou/je ouders op, zodat jij zelf ook even de tijd hebt en na kan denken of het wat voor jou kan zijn. Wij geven dan ons advies en zo bepalen we samen of Re-Fit een vervolg voor jou krijgt.

Er staan momenteel geen intakegesprekken gepland, maar neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Er zijn altijd individuele Re-Fit trajecten mogelijk, we bieden momenteel geen groepstraining.

De groepstrainingen worden gegeven op het Hengeveld College (Twijn VSO). Het adres is Dr. Hengeveldweg 2 in Zwolle.

We houden deze trainingen op donderdagen van 9.30 uur tot 11.00 uur. De inloop is vanaf 9.15 uur.

Houd er dus rekening mee dat je deze 7 ochtenden niet op school bent. Eventueel kun je weer aansluiten bij het middagprogramma op school.

De laatste groepsbijeenkomst is een afsluitende bijeenkomst (met ouders en mentor van school). Deze is op een woensdagmiddag op dezelfde locatie.

Dat is helemaal niet vreemd. Het is ook best spannend om met zo’n kwetsbaar stukje van jezelf ergens alleen naar toe te gaan! Maar weet je, we horen elke keer weer terug dat jongeren de eerste keer spanning voelen om te gaan… maar dat ze zoveel herkenning bij elkaar vonden dat dit tijdens of na de eerste keer al snel voorbij is. Wellicht helpt dit je de eerste stap te doen?

We proberen een groep (max. 8 jongeren) samen te stellen die elkaar ook wat te bieden heeft. Je bent immers ook vast op zoek naar een stukje (h)erkenning! Jongeren uit de bovenbouw of MBO plaatsen we over het algemeen niet bij de onderbouw en andersom. Je kan er dus vanuit gaan, dat wij na een intakegesprek al bekijken en bedenken of jij een klik/match kan hebben zowel qua leeftijd als persoon met andere jongeren.

De groepstraining van Re-Fit kost € 1.000,-.
Dit zijn 8 bijeenkomsten, waarbij 2 trainers aanwezig zijn.
Daarnaast zijn er individuele gesprekken als onderdeel van het Re-Fit traject. Het uurtarief is € 80,-  en we gaan daarbij uit van 15 gesprekken.
Deze individuele gesprekken kunnen mogelijk bekostigd worden vanuit het contract dat het Samenwerkingsverband of schoolbestuur met de Twijn heeft.
Soms betaalt de gemeente vanuit Jeugdzorg mee aan de Re-Fit training.

Op verzoek kan een offerte opgestuurd worden voor de kosten van de Re-Fit training: individuele gesprekken en groepstraining.

De kosten voor een tweedaagse Train de trainer: € 750,- per deelnemer.
Dat is inclusief een deelnemersmap en lunch. Deze training gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

Ja, dat kan zeker! Je bent welkom!

De eerstvolgende Train de Trainer start op 7 maart 2024 in Zwolle. Klik op de aanmeldbutton rechtsboven deze pagina en/of mail ons op re-fit@detwijn.nl.

Hulp nodig?

Aanmelden

Liever bellen?
Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur

038 453 55 06