Direct naar content

oud-leerling Youp

Voor Youp was werken in een regulier bedrijf geen vanzelfsprekendheid.  Samen met ouders en Youp was het een zoektocht naar de juiste sfeer, passende en uitdagende werkzaamheden maar bovenal een vorm van begeleiding die niet direct als begeleiding voelde. Deze zoektocht bracht Youp na vier verschillende stages bij de baan van zijn leven.

Youp volgde onderwijs op de Twijn in het uitstroomprofiel Arbeid van 2016 tot 2022. Daarvoor was Youp ook al een leerling van de Twijn, namelijk op het SO, waar hij al op de leeftijd van zeven jaar binnenkwam. Youp is gediagnostiseerd met trigonosephalie, Schisis en Dyspraxi.  Youp groeide binnen de Twijn van klein kereltje op tot de grote en volwassen kerel die hij nu is.

 

De Twijn

Speciaal onderwijs was voor Youp door de jaren heen de plaats waar hij zich kon ontwikkelen. Zijn onderwijs vergde aanpassingen, op het gebied van de cognitieve vakken, een ruimer aanbod van praktijk en veel aandacht voor zijn sociaal en emotionele ontwikkeling. Daarnaast werd nauw samengewerkt met revaldatiecentrum Vogellanden dat gedurende zijn schoolperiode zijn ondersteunende therapieën verzorgde. Trigonosephalie en Schisis gaan bij Youp gepaard met fysieke en cognitieve uitdagingen. Youp heeft zich in het uitstroomprofiel Arbeid al vroeg kunnen richten op passend werk, waar rekening gehouden werd met zijn mogelijkheden.

Lintstage op de Twijn

September 2020 startte Youp zijn eerste externe stage bij drukkerij Zalsman in Kampen. Deze lint stage (één of meer dagen per week gedurende minimaal drie maanden) stond in het teken van beroep- en sector verkenning (wat past bij mij). Tegelijkertijd werd vol ingezet op het ontwikkelen van Youp zijn basale werknemersvaardigheden. Voor Youp een zeer leerzame stage waar al snel bleek dat het met Youp zijn basisvaardigheden wel goed zou komen. De opdracht aannemen, je aan afgesproken regels houden, netjes werken, je plek opruimen, samenwerken, stuk voor stuk vaardigheden die Youp al snel in de vingers had. De komst van Corona gooide echter roet in het eten en maart 2021 hebben we deze stage moeten stoppen.

De stage bleek helaas te kort om ook een realistisch beeld te kunnen schetsen van Youp van mogelijkheden voor betaald werk. Vragen als: hoe hoog ligt zijn tempo van werken, wat gebeurt er als de druk oploopt, hoe intensief is de benodigde begeleiding en hoe reageert Youp op plotselinge verandering, waren nog onvoldoende beantwoord.

Een vervolg stage was voor Youp gelukkig snel gevonden. Bij Thorbecke in Bedrijf in Zwolle was Youp, met zijn inzet en vaardigheden van harte welkom. Ook hier liet Youp goede inzet zien en kon hij zijn vaardigheden op werkgebied nog verder uitbreiden. Wel kwam op deze plek duidelijk het beeld naar voren dat Youp zijn beroep op begeleiding bovengemiddeld was, en dat er door de weken en maanden heen geen sprake was van afbouw van deze begeleiding.

Er ontstond twijfel over de voorbereiding op en de haalbaarheid van werken in een regulier bedrijf. Samen met Youp zijn ouders besloten we een specifiek onderzoek te doen naar de mogelijkheden van Beschut werk nieuw.

Hiervoor startte Youp een stage bij Tiem in Zwolle. Tiem voert de regeling Beschut werk nieuw uit voor de gemeente Zwolle. Bij Tiem zijn alle werkplekken en werksoorten zodanig ingericht en georganiseerd dat met elke werknemer zijn specifieke hulpvraag en begeleidingsbehoefte rekening gehouden wordt. Werktempo, taakinstructie, herhaling, bevestiging, structuur, tijdsdruk en persoonlijke begeleiding zijn een aantal voorbeelden van zakken waar hiermee rekening gehouden wordt. Voor Youp een uitkomst.

Youp heeft naast zijn goed ontwikkelde basale werknemersvaardigheden, zijn motivatie en enthousiasme echter ook een aantal valkuilen. Youp wil alles erg graag heel goed doen, wat ervoor zorgt dat hij veel bevestiging zoekt, niet snel tevreden is over zijn eigen prestaties en zichzelf dan teleurstelt. Op dit deel van Youp zijn deelname aan werk blijkt een intensieve begeleiding van groot belang te zijn.

Regeling beschut werk nieuw

Bij het afronden van de stage bij Tiem was het helder dat Youp in aanmerking kwam voor de regeling Beschut werk nieuw. Deze regeling vervangt de vroegere WSW regeling en zorgt ervoor dat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in combinatie met extra aanpassingen op de werkvloer en extra begeleiding, passend werk kunnen krijgen. Met dit gegeven en een helder pakket aan mogelijke ondersteuning voor Youp, was het nu zaak een fijne werkgever te vinden.

AFBEELDING 3 yOUP VOOR WINKEL

Werkgever

Die zoektocht hoefde niet lang te duren. In de kennissenkring van Youp zijn ouders wilde Lucien van Rossum, eigenaar van Van Rossum ijzerwaren deze uitdaging wel aangaan en bood Youp eerst een stage aan. Lucien kende Youp ook al voor hij stage kwam lopen en zag dat Youp niets liever wilde dan ook een gewone baan hebben. Binnen de stage van een half jaar, groeide het vertrouwen van beide zijden. Youp liet groei zien, kreeg meer zelfvertrouwen en in de winkel werd Wouter zijn vaste begeleider. Die begeleiding was en is ook nu nog steeds intensief en van een vaste waarde voor Youp.

verder..

Youp is september 2022 voor 32 uur, met een indicatie Beschut werk, in dienst gekomen bij Van Rossum ijzerhandel. Van Rossum is een modern en zeer veelzijdig bedrijf in Zwolle, waar zowel de doe-het-zelver als de vakman zich kan laten adviseren over de aankoop van gereedschappen in de breedste zin van het woord, hang en sluitwerk, sleutels en technisch verbruiksmaterialen. Van Rossum is een winkel met een ongekend breed assortiment, maar kent ook een werkplaats voor maatwerk in metaal, een onlineservice en een buitendienst. Voor Youp liggen er dus meerdere mogelijkheden binnen het bedrijf en dat geeft een mooie afwisseling binnen zijn taken.

Wouter en Lucien geven aan dat ze Youp heel hard zijn best zien doen. Soms zelfs te veel en dan moet hij afgeremd worden. Ze zien een jongeman die zich ontwikkelt binnen zijn eigen mogelijkheden en dat wordt erg gewaardeerd door de collega’s en door de klanten.

Voor Youp worden de werkzaamheden passend gemaakt in moeilijkheid, in hoeveelheid en ook in tempo. Wanneer Youp twijfelt of er niet uitkomt kan hij elk moment van de dag terugvallen op Wouter. Natuurlijk is dat een investering, maar Youp is als persoon en als medewerker ook een echte meerwaarde geworden in korte tijd.

Nadat ik de indicatie beschut werk kreeg van het UWV kon ik kiezen tussen twee werkplekken. Ik kon bij Tiem werken maar ook bij van Rossum. Op twee plekken is denk ik te veel voor mij dus het is van Rossum geworden. Daar vind ik het echt heel erg fijn werken. Ik heb vaste taken zoals producten in de winkel voorzien van nieuwe codes en labels, maar ik maak ook pakketjes verzendklaar. Ook haal ik veel artikelen uit het magazijn met een orderbon. Daar ben ik echt heel goed in, ik zie precies welke barcode ik moet hebben. Als het werk wat te druk wordt of ik twijfel dan is Wouter er direct en kunnen we mijn taak samen doornemen.

Met de collega’s heb ik het ook erg leuk. Ze zijn allemaal wat ouder maar dat geeft niet. Ik ben meestal wel degene die een grapje maakt elke dag.

Youp over van Rossum

Ouders over school en stage

Moeder Jetske kijkt met een tevreden gevoel terug op de vele jaren onderwijs op de Twijn. Ze geeft aan dat in de onderbouw van het SO al in een vroeg stadium bewuste keuzes zijn gemaakt. De inzet op leren, diplomeren en kwalificatie of juist meer de kant die Youp nodig heeft, zijn persoonsontwikkeling, het leren leren, sociaal vaardig zijn en zelfvertrouwen ontwikkelen. Gelukkig hebben we daar vooral op ingezet.

Youp was een jongen die buiten de lijntjes trad.  Ze ervaarde de openheid van school en vooral ook het denken in mogelijkheden. Buiten de lijntjes kan dus ook betekenen dat de tekening niet passend is. De schoolcarrière van Youp was een dynamische, maar wanneer je merkt en ziet dat je zoon centraal staat, dat je gehoord en gezien wordt dan is er vertrouwen dat je er samen gaat komen.

Op het VSO heeft Youp docenten gehad die Youp precies aanvoelden, dan kun je als ouder ook je zorg samen delen en het gesprek voeren. Natuurlijk waren we het niet altijd samen eens en hebben we wel eens onvrede gehad. Maar op de Twijn is geen enkele leerling hetzelfde en wij als ouders van onze Youp konden samen met de Twijn altijd zicht houden op het eindpunt.

En nu Youp een volwaardig medewerker van Van Rossum is geworden zijn we enorm trots hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. Wij zelf en menig betrokken collega op de Twijn natuurlijk ook.

Met dank aan Youp en Jetse Kemerink, Lucien van Rossum en Wouter Visser

Deel deze pagina:

 

Hulp nodig?

Aanmelden

Liever bellen?
Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur

038 453 55 06