Direct naar content

oud-leerling Jasper

Jasper Dijkhuizen 20 jaar, werkzaam bij 'Bij de Molen' Oldebroek zat bij De Twijn in uitstroomprofiel vervolgonderwijs maar maakte uiteindelijk niet de stap naar vervolgonderwijs maar koos voor dagbesteding. Hij vertelt hier zijn verhaal. Hij werkt nu sinds 2 jaar in het horecadeel van de dagbesteding.

 

 

Van 2016 tot en met 2020 bij De Twijn

Van 2016 t/m 2020 volgde Jasper onderwijs op het vmbo van De Twijn. Als gevolg van een cebrale parese (CP) is hij aangewezen op speciaal onderwijs.

Onder cerebrale parese verstaan we een hersenaandoening, vaak veroorzaakt door een verstoorde hersenontwikkeling bij de baby, tijdens of kort na de zwangerschap. Bijvoorbeeld door zuurstoftekort.

Bij Jasper manifesteert zijn CP  zich in een verminderde bewegingscoördinatie en visie en een lichte vorm van spasme. Jasper is rolstoelafhankelijk.

Bij de Molen

Bij de entree van de Molen ontmoet ik een opgewekte jongeman die mij tegemoet komt rijden in zijn rolstoel. Jasper vraagt mij hem te volgen naar één van de modern ogende, stijlvolle horecaruimtes die het monumentale pand rijk is. Eén van zijn collega’s vraagt mij wat ik wil drinken en even later zit ik met een heerlijke cappuccino tegenover Jasper aan tafel en voeren we een geanimeerd gesprek. Het valt me op dat Jasper zichzelf uitstekend kan uitdrukken. Soms neemt hij even de tijd om na te denken over een vraag en komt dan vervolgens met goed geformuleerde antwoorden op de proppen, waarbij hij vaak nog een voorbeeld geeft om deze kracht bij te zetten.

Jasper over zijn werk bij de Molen

“Via mijn trajectbegeleider Susan kwam ik in mijn laatste Twijnjaar bij de Molen terecht voor een stage. ‘Hier werk ik vier dagen per week als horecamedewerker. Ik zit hier goed op mijn plek en heb het prima naar mijn zin. Dit komt vooral door het feit dat ik mij gewaardeerd voel door mijn begeleiders en collega’s. Ik werk hier met een dagbestedingsindicatie. Ik had aanvankelijk best moeite met het idee dat ik naar beoordeling van het UWV onvoldoende arbeidsvermogen heb voor een baan waar ik zelfstandig mijn inkomen kan verdienen. Dan kom je dus in aanmerking voor een Wajong-uitkering en dagbesteding in plaats van betaald werk.

Voorheen had ik een heel ander beeld van dagbesteding dan dat ik nu heb bij de Molen. Ik dacht meer aan een plek waar mensen eentonig productiewerk doen zoals eenvoudig inpakwerk of montage. In de dagbesteding van De Molen voel ik mij echter een volwaardige medewerker. Er wordt hier namelijk wat van je gevraagd en er wordt naar je geluisterd en gekeken. Bijvoorbeeld naar waar je kracht en je talenten liggen.

 

Het mooie van ‘Bij de Molen’ is dat je elkaar in elkaars kracht zet!

Jasper over het werken bij de molen ‘De Hoop’ in Oldebroek een werk- dagbestedingslocatie voor mensen met een (licht verstandelijke) beperking van zorgorganisatie Philadelphia

Werk

Ik werk als gastheer in de bediening van het restaurant en doe daarnaast ook voorbereidende werkzaamheden in de keuken. Als hier een taart wordt gemaakt moet die er strak uitzien en niet een beetje strak. Anders kan het gewoonweg niet aan de gasten geserveerd worden. Het werk is dus serieus, je moet bij de les blijven en netjes werken. Tenslotte is hetgeen we in de keuken maken en serveren ons visitekaartje. We willen dat de gasten tevreden zijn en met plezier terugkomen. Het voordeel van een dagbesteding is dat ik in mijn eigen tempo kan en mag werken zonder veel werkdruk. Dat is belangrijk voor mij. Een ander voordeel is dat er wordt gekeken naar welke taken bij je passen en naar wat je leuk vindt. Daarin mag je dan meedraaien en ervaring opdoen. Kom daar bij een baas maar eens mee aan”.

Jasper zegt over de stap van vervolgonderwijs naar dagbesteding het volgende: “Ik had ernstige twijfels of ik gelukkig zou worden op het MBO. Qua kennis en leren had ik het misschien wel aangekund. Maar op De Twijn kwam ik er door LOB en stage na verloop van tijd toch achter dat de mate van zelfstandigheid die nodig is op het MBO en de druk die daarbij komt voor mij te belastend zou worden. Door mijn beperking ligt mijn werktempo behoorlijk laag. Ik moet veel compenseren en dat kost energie. Vlak voordat ik van De Twijn af zou gaan werd ik geopereerd aan mijn rug. Op het moment dat ik de keuze moest maken voelde het gewoon goed om bij De Molen aan het werk te gaan en vond ik het toen een fijn idee dat mijn uitstroomplek al vast stond. Ik sluit niet uit dat ik misschien ooit nog wel eens een  MBO-opleiding ga volgen. Voorlopig ervaar ik meer dan voldoende uitdaging bij De Molen. Ik zit hier goed”.  

Motivatie

Een belangrijke reden waarom De Molen een uitdagende werkplek is voor Jasper is de afwisseling in werkzaamheden en ontwikkelmogelijkheden die aangeboden worden. Zo is hij één dag per week aan de slag op de 3D werkplaats van De Molen met 3D-ontwerpen en printen. Jasper: “Voor mij is dit een interessante afwisseling met mijn horecawerk. Je leert hier op creatieve wijze te werken met een 3D programma en het maken van een strak product. Je moet nadenken over je plan, werkt een idee en schets uit. Voor een lokale pompoenwedstrijd werk ik nu aan het ontwerp van ‘mister pumpkin’, een 3D mannetje dat als gadget gebruikt gaat worden bij het evenement”.  

verder..

Voorheen werden er bij de Molen ruimtes verhuurd voor meetings en vergaderingen van diverse groepen. Dit concept is door voortschrijdend inzicht inmiddels losgelaten omdat er voor de werknemers van de dagbesteding tijdens die bijeenkomsten vanwege geluidsoverlast vaak geen activiteiten konden plaatsvinden. Daarom richt de dagbesteding zich nu meer op het uitbaten van het restaurant en het terras voor koffie, lunches, borrels e.d. Op de dagen dat Jasper in het restaurant werkt bestaan zijn taken uit het ontvangen van gasten en groepen ofwel het gastheerschap. Jasper: “Dat houdt o.a. in dat je mensen te woord staat, ze welkom heet en welkom laat voelen, een vriendelijk praatje maakt en de bestellingen opneemt. Verder ben ik verantwoordelijk voor het afrekenen. Het mooie van De Molen is dat je elkaar in elkaars kracht zet. Zo helpt mijn collega Gert-Jan mij bij het uitserveren van de koffie en thee. Vanwege mijn spasme zou ik dit niet zonder knoeien bij de gasten op tafel krijgen. En dat kun je niet hebben natuurlijk.  Omgekeerd gebruik ik mijn organisatorische vaardigheid om met collega’s te overleggen zodat alles soepel verloopt. Verder heb ik een administratieve taak en verantwoordelijkheid waarbij ik alle bonnetjes moet inboeken op een daarvoor bestemde app op de telefoon. Aan het eind van de maand moet alles kloppen. Over verantwoordelijkheid gesproken. Vanwege mijn motorische en visuele beperking is de keuken niet echt mijn terrein. Bovendien zijn de werkbanken te hoog om vanuit een rolstoel aan te kunnen werken. Wel help ik soms mee met de  voorbereidingen zoals bijvoorbeeld het schillen van appels voor een appeltaart”.

Werkbegeleider:

Werkbegeleider Ageeth van De Molen sluit aan het eind van ons gesprek even aan. “Jasper is een mooi mens” aldus Ageeth. “Jasper heeft veel meegemaakt in zijn leven, maar toch ziet hij het glas altijd halfvol in plaats van half leeg. Daar hebben we soms mooie gesprekken over. De kracht van Jasper schuilt o.a. in het collegiale deel. Jasper is een verbinder en kan anderen op scherp zetten en op een prettige manier van feedback voorzien. Hij neemt het werk uiterst serieus maar doet dat ook met humor. Bij onze werkvergaderingen heeft Jasper vaak de rol van voorzitter of notulist. Dat is hem wel toevertrouwd. Hij is bescheiden van aard maar mag soms nog meer van zich laten horen. Daar is hij mondig genoeg voor. Dat wil ik hem graag meegeven”

Jasper woont met zijn drie broers nog thuis bij zijn vader en moeder in Oldebroek. Met de handbike kan hij vanuit huis zelfstandig op z’n werk komen. Zo gepiept. Die zelfstandigheid is belangrijk voor Jasper. “Mijn wens is een woonplek waar ik zelfstandig kan wonen met een beetje begeleiding. Het liefst in een omgeving met andere jongeren. Ik doe namelijk graag dingen samen. Door logeerweekenden heb ik al wel geoefend met zelfstandig wonen. Mijn wens is een eigen appartement en ik ben nu bezig met de Koppels in Zwolle waar woonplekken gerealiseerd worden voor jongeren met een beperking”.

wat zeggen ouders

Na afloop van mijn bezoek aan Bij de Molen heb ik nog even telefonisch contact met moeder Rianne en bespreken we hoe zij als ouders de overstap van school naar dagbesteding hebben ervaren.

“Aanvankelijk hadden we er best moeite mee dat Jasper geen vervolgonderwijs kon gaan doen na De Twijn. We hebben in het laatste schooljaar nog contact gehad met EEGA Plus, een alternatief leer/werktraject voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op MBO niveau. Het was een tegenvaller toen bleek dat dit te hoog gegrepen was voor onze zoon. Wij zien ook dat zijn werktempo laag ligt en het probleem is dat Jasper vaak overschat wordt. We zien nu gelukkig dat hij het bij De Molen erg naar zijn zin heeft. We spreken liever van werkplek dan van dagbesteding. Jasper is gewoon ook echt aan het werk. Als ouders moesten we wennen aan het idee dat Jasper een wajong-uitkering ontvangt in plaats van een salaris en vanuit de WLZ (wet langdurige zorg) voor zijn dagbesteding moet betalen. Maar zo is het nu eenmaal bij de wet geregeld. We zijn nog wel nieuwsgierig naar welke perspectieven er op termijn zijn maar het is in elk geval heel fijn dat hij nu goed op z’n plek zit bij De Molen. Zijn begeleider Ageeth ziet gelukkig veel ontwikkelmogelijkheden bij Jasper”.

Met dank aan Jasper Dijkhuizen, Rianne Dijkhuizen en Ageeth van der Beek

https://www.philadelphia.nl/locatie/molen-de-hoop

 

Deel deze pagina:

Hulp nodig?

Aanmelden

Liever bellen?
Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur

038 453 55 06