De zoektocht naar een stage als je rolstoelafhankelijk bent. Een oproep aan bedrijven en organisaties.
Voor leerlingen in een rolstoel werpt het zelf vinden van een stage letterlijk en figuurlijk drempels op.
In het kader van loopbaanoriëntatie en werkveldverkenning lopen onze vmbo-ers en havisten op het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) De Twijn in de bovenbouw twee weken blokstage per schooljaar. Evenals in het regulier Voortgezet Onderwijs (VO) verwachten we dat leerlingen zelf op zoek gaan naar een stageplek met behulp van hun netwerk; familie, vrienden en kennissen. Daarmee spreken we hun LOB-competenties loopbaansturing en netwerken aan. Belangrijke vaardigheden waarmee we onze leerlingen geleidelijk vertrouwd maken.
Niet voor iedere leerling is het vinden van een passende stageplek altijd even makkelijk. Voor wie nodig, is er de ondersteuning van een trajectbegeleider. Echter voor een specifieke groep van De Twijn werpt het zelf vinden van een stage letterlijk en figuurlijk drempels op. Dan hebben we het over leerlingen met een fysieke beperking en onze rolstoelers in het bijzonder. Leerlingen in handbewogen rolstoelen, maar soms ook volledig elektrisch en op maat gemaakt. Vanwege een cerebrale parese, een spierziekte of andere aandoening zijn deze leerlingen rolstoel gebonden en stuiten ze om die reden vaak op praktische problemen bij hun zoektocht naar een stagebedrijf. Zo is een werkplek lang niet altijd rolstoeltoegankelijk of ontbreekt er een invalidetoilet waardoor de stageplek bij voorbaat al afvalt.
Gelukkig zijn er bedrijven die creatief zijn en graag meedenken, en is vaak met eenvoudige aanpassingen meer mogelijk dan vooraf gedacht. Bijvoorbeeld een oprijplaat om een drempel te kunnen nemen, het creëren van een ruimere doorgang door het verplaatsen van meubels, het verlagen van een werkblad of het maken van een afspraak met een bedrijf in de directe omgeving waar wel een ruim toilet voorhanden is. Eventuele verzorging die sommige leerlingen nodig hebben kan vaak met hulp van externen georganiseerd worden en hoeft dan ook geen belemmering te zijn voor de stage-aanbieder.
Eerdere ervaringen met onze leerlingen heeft bedrijven bewust gemaakt van hun eigen inclusieve werkomgeving en de toegankelijkheid op de werkvloer en leidde meermaals tot structurele aanpassingen. Hoe staat het hiermee in uw bedrijf?
De talenten van onze leerlingen zijn talrijk en gevarieerd.
Stageplekken in alle sectoren zijn nodig en welkom. Van logistiek, administratief tot techniek, commercieel of horeca. Van ICT en design tot dienstverlening en welzijn. Het spreekt voor zich dat een leerling in een rolstoel niet de steiger opgaat van een bouwplaats, maar wellicht zou hij prima op z’n plek zijn in de backoffice van het bouwbedrijf.
Wij zijn op zoek naar werkgevers in Zwolle en de ruime regio rondom Zwolle die de uitdaging aan willen gaan om een leerling met een rolstoel een stage te bieden voor twee weken. Een trajectbegeleider van De Twijn stemt graag met u af over wat er nodig is om dit mogelijk te maken. Samen kunnen we de leerling een prachtige werkervaring meegeven en hun kansen vergroten om volwaardig mee te doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving!
Heeft u een bedrijf, kent u een bedrijf of organisatie die hiervoor open staat, heeft u tips of suggesties? Dan komen we graag met u in contact via de mail jj.devries@ooz.nl.
Janjaap de Vries
Trajectbegeleider
Deel deze pagina: