Britt Vochteloo, 18 jaar
Werkzaam bij drukkerij Bijzonderdruk in Steenwijk
Sommige leerlingen hebben het geluk dat een eerste stage gelijk een match oplevert.
Dat geluk trof Britt Vochteloo tijdens haar schoolloopbaan bij De Twijn.
Britt volgde onderwijs in het vmbo van Onderwijscentrum De Twijn van 2016 tot 2022. Britt is gediagnostiseerd met het Syndroom van Apert. Vanwege de aanpassingen die dat vergde voor het onderwijs, zat ze bij De Twijn. Het syndroom van Apert gaat gepaard gaat met fysieke en cognitieve beperkingen. Britt heeft het niet makkelijk gehad. Ze heeft meerdere operaties moeten ondergaan en vele drempels moeten overwinnen.
Werkgever
Britt is sinds begin 2022 in loondienst bij Drukkerij Bijzonderdruk. Bijzonderdruk is een veelzijdig grafisch bedrijf in Steenwijkerland dat o.a. drukwerk verzorgt, ontwerpt, panden en auto’s voorziet van belettering en reclame, maar ook bedrijven helpt met hun online-vindbaarheid.
Bijzonderdruk is een bedrijf dat sociaal maatschappelijk betrokken ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. “Wij willen op een bewuste manier in deze maatschappij staan, verantwoording nemen. Zorg voor onze mensen, onze klanten en het milieu vinden wij belangrijk.”
Blokstage op De Twijn
Begin 2020 doorliep Britt haar twee weken blokstage bij Bijzonderdruk. De blokstage in het vmbo staat in het teken van loopbaanoriëntatie en werkveldverkenning. Via het netwerk van haar ouders kwam Britt in contact met directeur Martin van ’t Veen en was een afspraak snel gemaakt. Britt kon twee weken meedraaien in de backoffice waar ze onder begeleiding van de zeer ervaren Loes diverse administratieve klussen mocht uitvoeren. Ze maakte daarnaast kennis met de frontoffice, drukkerij en productie-afdeling van Bijzonderdruk en had het bovendien enorm naar haar zin. Omgekeerd was het stagebedrijf ook zeer te spreken over Britt en werd er door Martin in het stagegesprek met school al een balletje opgegooid voor een mogelijk vervolg. Twee weken is immers maar zeer kort.
Uitstroom naar werk
In het voorlaatste vmbo-jaar kwam aan het licht dat het behalen van een volledig vmbo-diploma, waarbij Britt voor elk vak examen zou doen, een zeer grote opgave zou worden. Alle zeilen moesten bijgezet worden. Een dusdanige belasting dat in de loop van 2020 in het transitiegesprek met Britt, ouders, groepsleiding en de trajectbegeleider van school het besluit is genomen om het vmbo-diploma los te laten en te gaan voor het behalen van certificaten. Een overstap naar het reguliere mbo zag Britt zelf inmiddels niet meer zitten en leek in dit stadium ook te hoog gegrepen. De keuze om het volledige diploma en vakkenpakket los te laten gaf Britt lucht en bracht rust in het hoofd. Bovendien ontstond er de ruimte om meer op praktijk in te zetten en op stage en werknemersvaardigheden in het bijzonder. Vanuit Bijzonderdruk had directeur Martin al aangegeven dat hij graag bereid was om Britt opnieuw een stageplek aan te bieden waarmee de gelegenheid voor een meer structurele stage zich voordeed. Met ingang van Britt’s laatste schooljaar werd dat één dag stage per week met de afspraak dat uitbreiding naar een tweede stagedag op termijn tot de mogelijkheden behoorde. Britt voelde zich als een vis in het water bij Bijzonderdruk en gedreven als ze is ontwikkelde ze zich tot een prima administratieve hulp. Haar inzet en talent in de backoffice bleven niet onopgemerkt en in één van de stagegesprekken gaf Martin aan, Britt graag als administratieve kracht te willen aannemen zodra ze haar school had afgerond. Een prachtig aanbod met daarin ruimte voor ontwikkeling en scholing. En niet onbelangrijk, de mogelijkheid om door te groeien in de functie van Loes, die binnen een jaar met pensioen zou gaan. Nog voor het eind van het schooljaar mocht Britt een tweede dag komen werken bij Bijzonderdruk, maar dan wel onder contract. Dat hield in dat ze drie dagen naar school ging, één dag stage liep en één dag in loondienst werkte. Op deze manier konden we een geleidelijke overgang tot stand brengen van school naar werk. Britt moest echter nog wel even haar examens doen! En dat heeft ze met verve gedaan. Met de behaalde certificaten voor economie, wiskunde en nederlands rondde Britt in juli 2022 het onderwijs bij De Twijn af en kon ze zich volledig richten op haar loopbaan bij Bijzonderdruk.
Bij Bijzonderdruk is Britt nu vier dagen per week werkzaam op de backoffice. Op de woensdag gaat ze starten met een LOI opleiding receptionist/telefonist, zodat ze straks binnen de drukkerij ook ingezet kan worden op de frontoffice en onder andere klanten kan ontvangen en te woord staan. Een mooie combinatie en afwisseling met de werkzaamheden die ze nu uitvoert in de backoffice. Britt heeft inmiddels een groot deel van de administratieve taken in haar pakket. Zo maakt ze facturen op voor druk- en printwerk en verstuurt ze betalingsherinneringen. Ze werkt bankafschriften bij en controleert of die goed zijn ingeboekt, doet de salarisadministratie, loonbelasting en btw-aangifte. Een verantwoordelijke job waarbij heel nauwkeurig gewerkt moet worden. Een groot deel doet Britt inmiddels zelfstandig maar ze ontvangt ook nog één dag coaching op de werkvloer van een ervaren financieel administrateur/controller.
‘De backofficewerkzaamheden liggen me erg goed. We werken sinds kort in het boekhoudprogramma Exact-Online. Het leukste van mijn taken is wel het mogen overboeken van de salarissen aan de collega’s. Voelt toch een beetje als mensen blij maken. Maar natuurlijk ook omdat ik mezelf dan mag uitbetalen. Soms is een betaaltermijn verstreken en moet ik klanten achter de broek zitten. We versturen dan een betalingsherinnering.’
‘Ik zit goed op mijn plek bij Bijzonderdruk omdat ik hier het gevoel heb dat ik door collega’s volledig geaccepteerd word naar wie ik ben. Ik voel me gewaardeerd in wat ik doe en krijg de gelegenheid om mij via het werk verder te ontwikkelen. Leren in de praktijk is voor mij een uitkomst. De weg via mbo is niet altijd noodzakelijk om uit te komen waar je wilt. Dat blijkt maar weer. Er werken hier ongeveer 20 mensen. Bijzonderdruk is geen groot bedrijf. Het is er rustig en overzichtelijk voor mij. Dat vind ik prettig. Ik merk dat ikzelf ook rustiger en zelfverzekerder ben geworden nu ik hier mijn plek heb gevonden.’
Regeling banenafspraak
Zoals veel leerlingen van De Twijn die de school verlaten kwam Britt in aanmerking voor de regeling banenafspraak. Dit is een afspraak tussen kabinet en werkgevers, om te zorgen voor extra banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Werknemers die een schoolverleden hebben in het speciaal onderwijs zijn automatisch kandidaat voor de regeling. Daarvoor moet de persoon geregistreerd worden in het doelgroepenregister van de woongemeente. Een werkgever die iemand aanneemt uit het doelgroepenregister komt in aanmerking voor een aantal fiscale voordelen en ondersteuning in de vorm van jobcoaching vanuit de gemeente. Door het uitvoeren van een loonwaarde-meting op de werkvloer kan het UWV bepalen op welke compensatie de werkgever recht heeft.
Directeur Martin hierover:
'Het is mooi dat deze regeling bestaat en dat het voor werknemers aantrekkelijker wordt gemaakt om iemand met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.
In hoe Britt het momenteel doet bij Bijzonderdruk vind ik echter dat er geen sprake is van afstand tot de arbeidsmarkt en functioneert zij als een volwaardig werknemer. Ik zal dan ook geen gebruik maken van de loonwaarde-meting omdat Britt volledig voldoet aan onze verwachtingen. We hebben Britt de afgelopen anderhalf jaar zien groeien van een verlegen, stil meisje naar een zelfverzekerde jonge vrouw met een groot doorzettingsvermogen en talent. In haar gedrevenheid moeten we Britt nog wat afremmen. De wil om te leren is zo groot dat ze soms te snel wil. Het werken in de backoffice vergt veel nauwkeurigheid en het vermogen om te kunnen doseren is daarbij een belangrijke vaardigheid. We zien dat Britt rustiger is geworden en dit steeds meer onder de knie krijgt.’
Ouders over school en stage
Vader Peter: ‘Drie jaar geleden voerden we op De Twijn al het gesprek over in welke leerroute Britt het best op haar plek zou zijn. Het behalen van een vmbo-diploma vonden we belangrijk. We hadden dan ook zo onze bedenkingen bij het voorstel voor een aangepast onderwijstraject. Britt zou dan niet voor het complete vmbo-diploma gaan en een vervolg op mbo zou dan komen te vervallen. Dit omwille van meer praktijkervaring en het leren van werknemersvaardigheden. Britt’s uitstroomperspectief veranderde van vervolgonderwijs naar werk. We hebben hier uiteindelijk mee ingestemd. Door de gesprekken met de begeleiders van De Twijn en directeur Martin van Bijzonderdruk kwamen we tot inzicht dat Britt via de weg van stage en praktijk ook zonder vmbo-diploma zou kunnen slagen in haar loopbaan en het maken van carrière. Daarbij speelde natuurlijk enorm mee dat we Britt zagen opbloeien in haar stage en het werk bij Bijzonderdruk. We raakten er steeds meer van overtuigd dat Britt hier een prachtige kans kreeg met mogelijkheden om zich verder te ontplooien. Bij onze eerste kennismaking met Bijzonderdruk waren wij als ouders al erg onder de indruk. Wat een mooi, bijzonder en sociaal bedrijf en wat zou het prachtig zijn als onze dochter hier ooit zou kunnen werken. Dat is nu werkelijkheid geworden en daar zijn we dankbaar voor. Met de docenten en begeleiders van De Twijn hebben we altijd goed kunnen overleggen en afstemmen. Daar was tijd voor en er waren weinig drempels. We waren natuurlijk met trots vervuld toen Britt uiteindelijk voor bijna alle vakken een certificaat behaalde. Onze trots is die van Britt en op de diploma-uitreiking op De Twijn zagen we nog veel meer trotse leerlingen. Dat was echt prachtig om te zien.’
Deel deze pagina: